Oude houten vloeren worden steeds zeldzamer

Het 'belopen' karakter is maar moeilijk na te bootsen

Het succes van ‘namaak oud’ heeft alles te maken met de grote populariteit van ‘echt oud’. Het is omdat iets zeldzaam en dus kostbaar (en duur) wordt dat we het gaan namaken. Strikt genomen zijn er twee ‘bronnen’ waar oude houten vloeren vandaan komen: het kan gaan over de recuperatie van oude vloeren of over het vervaardigen van nieuwe vloeren uit oud hout. In beide gevallen draagt het hout de sporen van de tijd. De herkomst heeft invloed op de kleur, de hardheid en de tekening. De meeste oude of antieke houten vloeren komen uit de afbraak van woningen, herenhuizen, kloosters, oude fabrieken en kastelen. Echte oude vloeren hebben als unieke eigenschap de sporen van jarenlang gebruik… als vloer.

Oud is dé trend

De trend van het fanatiek toegepaste minimalisme is voorbij. Strakke interieurs en een minimalistische inrichting blijven nog steeds in trek maar ze worden gecombineerd met warmte en gezelligheid. En dan zijn het natuurlijk in de eerste plaats de ‘koude’ bouwmaterialen die het moeten ontgelden. De gepolierde betonvloer, die zo meesterlijk de loftsfeer wist te accentueren, moet het afleggen tegen de terugkeer van hout. De warmte van hout werkt de strakheid van het interieur immers niet tegen maar geeft er in tegendeel meer charme en meer ‘sjiek’ aan. Binnen het succesverhaal van hout in de bouw en dan meer specifiek van houten plankenvloeren en parket, ontwikkelt zich als belangrijkste trend de voorliefde voor ‘oude vloeren’. Dat die trend onmiskenbaar is, valt niet te loochenen. Terwijl fabrikanten van nieuwe plankenvloeren en parket zich (al dan niet zelf, zie verder) toeleggen op het toepassen van verouderingstechnieken, springen zelfs de laminaatfabrikanten met zijn allen op deze trein. In hun assortiment zijn de ‘imitaties’ van verouderde, geborstelde en gerookte laminaatvloeren de bestsellers.

 

Foto : Corveleyn

Oud of antiek?

Wie uit de afbraak van een ‘oude’ hoeve van omstreeks de eeuwwisseling een plankenvloer weet te recuperen, beschikt vermoedelijk over een mooie oude vloer maar niet noodzakelijk over een antieke vloer. Over de grens tussen oud en antiek wordt wel vaker geredetwist. Voor sommigen mogen we vereenvoudigd stellen dat ‘200 jaar oud’ een ‘label’ voor antiek kan zijn. De schoonheid van een echte antieke vloer en vooral het verschil met recentere ‘oude’ vloeren is echter niet simpelweg uit te leggen met jaartallen. Parket en plankenvloeren beleven hun hoogdagen in de 17 de en 18 de eeuw en daarna verder in de 19 de eeuw.

Gebreken uit de houtbewerking

De industrialisatie en vooral de eerste houtbewerkingsmachines hebben de overgang van ‘antiek naar oud’ onwrikbaar vastgelegd omstreeks het jaar 1800. Vóór die periode werden houten planken manueel uit de boomstammen gezaagd. Dat gebeurde door de boomstam in een stelling- en schragen opbouw te plaatsen. Een man bovenaan en eentje onder de stam moesten met een boomzaag de klus klaren, stel je voor. Het resultaat: de planken kwamen er zeker niet zo egaal en ongeschonden uit als vandaag. Als we er dan nog rekening mee houden dat de planken niet geschuurd maar geschraapt werden, weten we meteen dat een ‘antieke’ plankenvloer een hele reeks ‘natuurlijk’ fouten vertoonde en… vertoont. Een ander groot verschilpunt is de kleur van het hout.

De donkere kleur

De huizen waren niet homogeen verwarmd zoals vandaag. Dat maakt dat het vochtigheidsgehalte ver boven de 55% lag. Het looizuur dat binnen in het hout zit, verkleurt donker bij contact met water. Lichtgeel of honingkleurig eiken hout is dus nooit antiek. Waarom is dit alles belangrijk? Wie een plankenvloer of parket terug mooi wil maken moet onderzoeken of het al dan niet gaat om een antieke vloer. Een antieke vloer mag niet gerenoveerd worden, hij wordt gerestaureerd. Renovatie van plankenvloeren houdt immers quasi altijd in dat er ‘opgeschuurd’ wordt. Door een antieke vloer te schuren verwijdert men al de natuurlijke afwijkingen en dus… de rijkdommen van de vloer. ‘Restaureren’ betekent: herstellen in zijn oorspronkelijke staat terwijl ‘renoveren’ betekent: terug ‘als nieuw’ maken.

Een ‘belopen’ vloer

En terwijl het specifieke uitzicht een gevolg is van techniek en de kleur het gevolg is van externe omstandigheden en leeftijd, is de onmiskenbare uitstraling het resultaat van het gebruik zelf. Een vloer die samengesteld is uit planken die altijd als vloer gediend hebben en waarvan we de ‘belopen’ kant als bovenzijde behouden, is uniek. Die belopen kant kan je natuurlijk niet nabootsen.

Hout van topkwaliteit

De kwaliteit van het hout overtreft die van nieuw hout met verve. Meer dan honderd jaar geleden kreeg hout een veel langere en natuurlijke droogtijd dan vandaag. Na een eeuw in gebruik te zijn geweest is het hout verhard en verkreeg het zijn zo gewaardeerd en ‘doorleefd’ uitzicht. Door de tand des tijds te trotseren heeft het hout zijn kwaliteit en duurzaamheid genoegzaam bewezen. Het uitzicht zorgt voor ambiance, wisselende sferen en een gevarieerd coloriet en vooral... een uitermate exclusieve ‘look’. De oorsprong van wat we vandaag ‘oude vloeren’ noemen verdient echter wat toelichting. Oude vloeren zijn immers niet noodzakelijk afkomstig van oude vloeren. En dat onderscheid is belangrijk. De kleur, de tekening en de hardheid van het hout zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van de herkomst. Oude plankenvloeren zijn ofwel recuperatievloeren die gerestaureerd of gerenoveerd worden ofwel nieuwe vloeren die vervaardigd worden uit oude balken of planken.

Atmosphère

Oude plankenvloeren vindt men bij Atmosphère vooral in oude goederenwagons. België en Frankrijk zijn zeer belangrijke markten voor dit bedrijf dat zich als één van de toonaangevende spelers presenteert op dit gebied. Wanneer men nieuwe vloeren maakt uit oud hout bekomt men door het schaven opnieuw het natuurlijke hout. Wat Atmosphère betreft moet men voor een oude vloer in eik een budget voorzien dat 30 à 50 % groter is dan voor een nieuwe eiken vloer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stoere Raftwoodvloeren bij Flamingo Parket

Sinds ruim een jaar produceert Flamingo Parket vloerdelen geproduceerd uit authentieke eiken spoorbielzen.

Uit de bielzen worden op een speciale manier 3,5 mm dikke toplagen gegenereerd welke op 12 mm dik berken multiplex verlijmd worden.

De bielzen zijn circa 250 cm lang, maar aanvullend kunnen er wat kortere lengtes meegeleverd worden. Raftwood vloeren zijn leverbaar in de breedtes 14, 18 en of 22 cm breed. Daarnaast zijn er ook visgraat vloeren leverbaar in de afmeting 14 x 56 cm.

U bevindt zich hier: Home Dossiers Oude houten vloeren worden steeds zeldzamer

Contacteer ons

FFI bvba

Postbus 2, B9870 Olsene

+32 (0)9 385.80.40

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.