Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Nieuws»Martal Houtimport sluit vanaf 31 december 2023 de deuren
woensdag, 11 januari 2023 15:01

Martal Houtimport sluit vanaf 31 december 2023 de deuren

Ondanks een gevuld orderboekje en een steeds stijgende omzet heeft de bedrijfsleiding toch besloten de zaak van de hand te doen.
De reden? Jaar na jaar slinkt het beschikbare volume hout, terwijl de kwaliteit ervan achteruitgaat en een gebrek aan geschikte nieuwe medewerkers.

Martal Houtimport werd opgericht in het jaar 1964 door Roger Deruyttere. Hij heeft vooral de structuur, de know-how van het drogen van hout, de opstart van de verschillende houtsoorten en de gebouwen voor zijn rekening genomen. Zijn zoon Marc Deruyttere heeft later de volledige export van Martal op de kaart gezet alsook de kwaliteitsnormen binnen Martal scherper gesteld.
Met Xavier Deruyttere was Martal Houtimport al aan zijn derde generatie toe.
De kwaliteitsnormen werden verder verstrengd, men startte met een meer divers aanbod aan houtkwaliteiten en de exclusieve import van Accoya voor België en Luxemburg werd volledig opgezet.

Vraag groter dan aanbod
Anno 2022 exporteert Martal naar 26 landen. Voor Martal is én de structuur én de visuele kwaliteit én de droogkwaliteit van het hout belangrijk. Ook de omzet is de afgelopen 6 jaar verdrievoudigd. De vraag is nu eenmaal groter dan het aanbod, nieuwe klanten blijven de weg naar Martal vinden.

Beschikbare kwaliteit houtaanvoer gaat achteruit
En toch stopt het bedrijf op 31 december 2023. Inderdaad en wel om de volgende redenen: jaar na jaar wordt het beschikbare volume hout steeds kleiner én gaat de kwaliteit ervan zienderogen achteruit. Martal vindt ook al jaren niet meer de juiste mensen om het sorteerwerk in de fabriek verder te zetten. Het bedrijf heeft nog onderzocht om een deel van de productie te automatiseren, maar door de grote twijfels rond steeds schaarser wordende houtsoorten blijkt dit een te groot risico. Een laatste optie bestaat erin om de kwaliteit van het hout te laten zakken, maar dat strookt niet met het imago van het bedrijf. De rode lijn doorheen de geschiedenis van Martal is altijd haar kwaliteit geweest. Met het gegeven nu plots een importeur te worden zonder
toegevoegde waarde kan de bedrijfsleiding zich niet identificeren.

Opportuniteit
Op een bepaald moment deed zich een opportuniteit voor. Ondanks het feit dat het Martal economisch voor de wind gaat, geven de onzekerheden van de sector, zoals de dalende kwaliteit van het hout, de dalende volumes en de moeilijke zoektocht naar het juiste personeel, de doorslag tot verkoop.

Wat betekent dit concreet voor onze klanten?
De site waar Martal Houtimport vandaag gevestigd is, is verkocht. De voorraad staat momenteel in de uitverkoop en dit nog tot eind 2023. Er wordt vanzelfsprekend geen nieuw materiaal meer aangekocht. De activiteiten van Martal houden op te bestaan. Met andere woorden, aan het drogen, verbeteren en triëren van het Europese eik, Amerikaanse witte eik, notelaar, es, esdoorn, kers en tulipwood komt na 31 december 2023 definitief een einde.

Accoya
Let wel. De vennootschap Mapex bv van Xavier Deruyttere zet de exclusieve import van Accoya voor de Belgische en Luxemburgse markt wel nog verder. Accoya is dé duurzame keuze voor de toekomst.